Какво трябва да правим за да увеличим броя на клиентите си

За да е успешен, всеки бизнес се стреми винаги да увеличи масата си от клиенти, за да има респективно повече продажби и в крайна сметка по-висока печалба.

Константа е, че успешното привличане на нови клиенти е от решаващо значение за развитието и успеха на всеки един бизнес.

А за да успяваме в привличането им, е нужно да насочим усилията си освен всичко друго, и в посока на маркетинга, рекламата и продажбите.

Факт е, че много от представителите на малкия бизнес рядко работят в посока на маркетинга и рекламата, което им пречи да оцеляват и да се развиват.

Причините за това са комплексни.

Една от тях разбира се са недостатъчното средства, които да влагат в тези дейности, но това е един затворен кръг, защото като не влагат в маркетинг и реклама, те не могат да привлекат нови клиенти, продажбите им спадат, а печалбата нищожна.

Една добра реклама реално може да увеличи клиентите ви, то тя е наистина скъпа, а в същото време конкурентите ви също инвестират в рекламно присъства в борба за нови клиенти, така че тя често е неефективна.

Освен това повечето хора нямат задълбочени познания и практика в маркетинга и не умеят правилно да използват лостовете му, затова при техните бизнеси той просто не работи в посока увеличение на клиентската маса.

Всеки предприемач въпреки всичко трябва да е наясно, че за да увеличи трайно клиентите си, да задържи лоялните и да стигне до нови, той трябва да работи ежедневно за това.

Трябва да имаме правилно отношение към маркетинга, рекламата и продажбите, както и срещите с потенциални клиенти, за да имаме успех. В това отношение има различни стратегии, методи и подходи, които могат да ни помогнат да увеличим клиентите си.

Има няколко прости стъпки, които един предприемач трябва да следва за да увеличи клиентите си.

 

1. Първо, разбира се, трябва добре да познаваме своя таргет, идеалният си клиент. Ако не сме тотално наясно какво и защо предлагаме на пазара и ако не сме проумели коя е правилната ни целева група, към която да насочим продуктите или услугите си, нататък нещата стават още по-сложни.

2. На второ място е нужно да имаме грабващо и ясно послание към аудиторията.

То ще определи и нашето правилно позициониране на пазара. Посланието ни трябва да е такова, че да прикове на мига вниманието и интереса на клиента, да го заинтригува максимално и да го насочи към нас и това, което му предлагаме, да го провокираме да искат да научат нещо повече и в крайна сметка да заработите заедно.

3. Трета, но не по важност точка във вашата стратегия за увеличаване на клиентите, е това по колко канала посланието ви достига до потенциалните клиенти. Разбира се, колкото са повече каналите, до толкова по-широка аудитория ще достигнем и толкова повече нови клиенти ще привлечем. Това са както личните контакти, така и използването на нетуоркинга, публичните лекции, системата за генериране на препоръки, стратегическите ни партньори, онлайн сайтът и блогът ни, социалните мрежи, имейл маркетингът, офлайн и принт рекламата, телефонните проучвания…

4. Не на последно място, за да бъде стратегията ни стройна и работеща във времето, трябва да имаме свой продажбен работен скрипт. Ако сме наясно кога и с кого е дадена търговска среща, както и как точно да я проведем, как да представим най-добре продукта си, как да се справим с отхвърлянето и възраженията, толкова ще е по-успешна и ползотворна тази среща, която ще ви гарантира поредния нов клиент.

5. Опознайте предимствата на партньорския маркетинг. Чрез него може да получите рекламиране на предлаганите от вас продукт или услуга от други уеб страници срещу комисиона.

Негова разновидност е и размяната на банери между дадени сайтове на бартерна основа, което допълнително ще насочи нов поток от потенциални клиенти към вас, без при това да влизате реално в разходи за реклама и популяризиране на дейността ви.

Бъдете винаги готови да обясните на потенциалния клиент защо трябва да избере точно вас. Запознайте го с физиономията на компанията, с нейните мисия, задачи и цели, разяснете предимствата на продуктите си. Никога не пропускайте да раздавате визитките си, да поддържате постоянен контакт по телефона или по имейла, дори при първоначален отказ, защото именно във ваши ръце е силата да промените това статукво.

В тази насока е и задачата, която трябва всеки предприемач да постави пред самия себе си, а тя е – не просто да продаваш, но и да се обвържеш със своите клиенти. Търсете винаги обратната връзка с тях и се възползвайте от препоръките на доволните потребители, които ще насочат към вас нови такива.

Други успешни тактики за увеличение на клиентите са и различните промоции, отстъпки, бонуси, участието в благотворителни каузи, спонсорството на дадено спортно, културно или благотворително събитие, свързано по някакъв начин с браншовата ниша, в която оперирате.

Важно е и нашият начин на работа да генерира препоръки от доволни клиенти, което ще доведе до прилив на нови.

Наблегнете върху подобряването на своя клиентски сервиз и следпродажбено обслужване, защото е ясно, че продажбата на една стока не спира процеса дотам, а е нужна последваща връзка с клиента, за да го задържим.

 

Намирайте винаги начини да сюрпризирате приятно своите лоялни клиенти, като ги възнаграждавате с бонуси, лично отношение или дребни подаръци, които да задържат фокуса на вниманието им върху вас.

Разнообразявайте постоянно асортимента си и използвайте всяка подходяща иновация във вашата ниша, което ще направи бизнеса ви още по-атрактивен и конкурентоспособен на пазара.

Постарайте се да генерирате още и още нови потенциални клиенти с телефонни продажби и имейл клиентски списък с работна база данни, които след това може да използвате за нови контакти, проучвания на клиентските нагласи и на пазара, и съответно до продажби.

Към всеки клиент трябва да се подхожда индивидуално, да сме компетентни, дружелюбни и отворени към тях, да създадем добро впечатление и да ги привлечем към каузата, така че от наблюдатели, да се превърнат в участници в процеса -купуване-продаване, дори и първоначално да не са възнамерявали да правят това.

Има и няколко други съвета в тази насока, от които може да се възползвате при увеличаването на своите клиенти.

 

  1. Винаги излъчвайте увереност, самочувствие и компетентност.

Потенциалните клиенти няма да останат равнодушни към тези ваши качества, щом ги забележат при комуникацията с вас. Увереният глас, самочувствието в тона и държанието и компетентния диалог са единствено във ваша полза във всеки един преговор, както в личния контакт, така и в един телефонен разговор.

 

Клиентите ще забележат увереността по гласа Ви и това директно ще се отрази на успеха на разговора с потребителите Ви. Запомнете, че човекът от другата страна на слушалката не Ви вижда и единственото Ви средство за постигане на взаимно доверие е гласът Ви. Използвайте го правилно!

 

  1. Не се страхувайте да грешите.

Всяка грешка е урок, от който трябва и можем да се поучим. Всяка нова работа, всяко ново задължение, всяка нова среща – при всички подобни ситуации е в рамките на нормалното не винаги да знаете верните отговори и да сбъркате. Хората са казали: проба-грешка. Така именно се намира верния път до целта и до успеха във всяко начинание – от академичните среди, през спорта, до търговията.

 

  1. Преценявайте правилно ситуацията.

Винаги подготвяйте перфектно „домашното си“. Проучвайте обстойно пазара и пряката си конкуренция, опознайте в детайли продукта или услугата, която презентирате. Определете точно целевата си аудитория и се замислете дали вашата продукция пасва най-добре на нуждите на вашите клиенти, напипайте пулса им и задоволете желанията им.

 

  1. Винаги консултирайте клиента.

Самата продажба сама по себе си не е самоцел. След нея трябва да осъществите още една. И още една… По-важно е клиентът да установи съпричастност от ваша страна, да стане активен участник в сделката, да почувства, че получава адекватна консултация за продукта, който купува.

Така ще привличате нови клиенти, продажбите ви ще растат, печалбите също.

 

  1. Излъчвайте винаги позитивизъм и разбиране.

Клиентът обича да бъде разбиран от събеседника си отсреща, както и да бъде обслужван с усмивка и добро настроение.

Винаги намусеният и недоволен от живота продавач отблъсква клиентите и трудно би привлякъл нови.

Това само би довело до отлив на редовни клиенти, не и на привличането на потенциални такива, които да са склонни и за в бъдеще да работят с вас и да купуват вашите стоки или услуги, без значение колко са качествени те.

 

  1. Бъдете точни и организирани.

Не закъснявайте за срещите си и бъдете конкретни и коректни в изказа си, особено когато презентирате вашата фирма и вашите продукти.

Клиентът винаги ще забележи разликите и повярвайте няма да остане доволен.

Спазвайте си уговорките и обещанията. Направете си календар на срещите, работете по план и постигайте задачите си една по една в предвидените срокове.

Надявам се, че и този път ти научи нещо ново и аз успях да ти помогна по някакъв начин, защото моето желание, както винаги е вие да станете професионалисти в мрежовият маркетинг, тъй  като е доказано, че нашият бизнес предоставя възможност за един по добър живот на обикновения човек, като нас самите.

Чао и до следващият път!


ВАШЕТО МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА

РАБОТИ С МЕН

Моята цел не е просто да те запиша в бизнеса, а да те доведа до реални резултати!