Как да се научим да казваме НЕ в няколко прости стъпки

Колко пъти ти се е искало да кажеш НЕ, но в същото време усещаш как притеснението в теб се събужда?

Започваш да се чудиш как да откажеш, как да избегнеш конфликт и дали не е по-лесно просто да се съгласиш. Ами, ако човека се обиди?  Дали няма да прозвучиш грубо? Какво да правиш? Тези въпроси те заливат и решението става все по-трудно. В края на краищата казваш ДА, но вътрешно се обвиняваш за това, че не си успял да кажеш онова, което наистина искаш  – НЕ!

Много от нас се чувстват принудени да се съгласят на всяка молба и предпочитат да жонглират милион задачи, да се откажат от времето за себе си и да жертват енергията си, вместо да откажат на някой друг. Но да отказваш не е непременно лошо нещо.  Да се научиш да казваш НЕ, може да ти спечели уважение както от хората около теб, така и от теб самия.

Ако е така, защо продължаваме да казваме ДА

Може би е защото вярваме, че да кажем „НЕ“ е грубо и дори егоистично. Може да е от страх да не подведем и разочароваме други хора, които са важни за нас. Може дори да имаме страх от отхвърляне или загуба на отношения.

Интересното е, че способността да кажем НЕ е тясно свързана с нашата самоувереност. Хората с ниска самоувереност и самочувствие често се чувстват изнервени от това да се противопоставят на другите и са склонни да оценяват нуждите на другите по-силно от собствените си. За тях да кажат НЕ е много по-трудно и често води до неприятни усещания.

Ако не можем да казваме НЕ спокойно и без чувство на вина, често ще се чувстваме стресирани, раздразнени и тъжни. Неспособността да казваме НЕ може да подкопае всички усилия да подобрим качеството си на живот. Ако постоянно се чувстваме зле заради поети ангажименти, които нямаме желание да изпълним, отношенията ни с хората около нас, свободното ни време и най-вече самооценката ни ще страдат.

Защо да чакаме енергията ни да изтече преди да предприемем така важната крачка назад, която ще ни помогне да оценим ситуацията?

Защо е толкова трудно да се научим да казваме НЕ?Разбира се, че всички трябва да правим неща, които не искаме да правим –  това е просто част от живота. Много често ни се налага да вършим не толкова приятни занимания, просто защото са важни за качеството ни на живот. Но много хора се съгласяват да правят и неща, които дори не трябва да правят. И понякога тези неща са големи.  Има хора, които приемат повишения или работа, която не искат, сключват брак с хора, за които се чувстват несигурни, и имат деца, преди да са готови, просто защото изпитват трудност да кажат НЕ. Истината е, че за много от нас да кажем „НЕ“ е трудно! Искаме другите да ни харесат и да ни приемат, искаме да се покажем за тях, да отговорим на техните очаквания и да ги зарадваме.


Да кажеш НЕ е признак на уважение към теб самия!

 Вярно е, че понякога казването „НЕ“ ще нарани нечии чувства – дори може да разочароваме някого, на когото се възхищаваме или  на когото държим. Но да кажем ДА когато ни се иска да кажем НЕ показва, че не зачитаме себе си и нуждите си. Нещо повече, лъжем себе си и човека, на когото не можем да отказваме. Не сме автентични. И лошото чувство в нас се засилва. То ни кара да бъдем по-критични към себе си и ни провокира да се обвиняваме. И ако продължим по този път, всичко това може да доведе до симптоми на тревожност и депресия. Всичко това може да се промени, ако просто се научим да отказваме, без да чувстваме страх, срам или вина.

Ето 6 стъпки, които могат да ни помогнат да казваме НЕ по-уверено и без притеснение.

Отговаряме кратко, просто и ясно

Ако искаме да кажем НЕ, трябва да бъдем твърди и директни. Можем да използваме фрази като „Благодаря, че дойдохте при мен, но се страхувам, че не е удобно в момента“ или „Съжалявам, но не мога да помогна тази вечер“. Тук езика на тялото също трябва да бъде в синхрон с думите. Не свиваме рамене, а стоим изправени. И не се извиняваме повече от веднъж. В крайна сметка нямаме нужда от разрешение да кажем НЕ.

Купуваме си малко време

Можем да прекъснем цикъла на постоянно съгласяване с всичко, използвайки фрази като „Ще се свържа с вас“, след което обмисляме възможностите и желанията си. Когато имаме повече време да обмислим отговора си ще можем да откажем с по-голяма увереност.

Обмисляме компромис

Ако можем да измислим компромисен вариант, който е удобен и за двете страни, това би било чудесна алтернатива. Но, ако нямаме никакво желание да се заемем със задачата, просто казваме НЕ.

Приемаме, че отказа на молба не е отхвърляне на конкретен човек

Ако вярваме, че да отхвърлим нечия молба е като да отхвърлим самия човек, който ни я отправя, трябва да се отървем от това вярване. Обикновено хората разбират, че всеки има право да каже НЕ, както и всеки има право да поиска услуга. Да откажем е нормално и не би трябвало да навреди на отношенията ни с някого, ако те са зрели.

Не сме лоши родители, ако казваме НЕ на децата си

тях е важно да чуват НЕ от време на време, за да развият чувство за самоконтрол. Това е умените, което ще ги направи отговорни възрастни. Ето защо, вместо да се впускаме в скандал с децата на тема „Защо сме им отказали“, можем просто да им обясним причината за отказа си. Тук отново е изключително важно да бъдем твърди и категорични.

Да бъдем верни на себе си

И накрая, но не на последно място – да бъдем верни на себе си. Да знаем какво искаме и какво не бихме толерирали. Да се опознаем и да сме напълно наясно с нуждите си. Само така ще можем да отказваме, без да се чувстваме виновни. Само така ще се научим да казваме НЕ и да поддържаме както самоуважението си, така и уважението на околните.

Надявам се, че и този път ти научи нещо ново и аз успях да ти помогна по някакъв начин, защото моето желание, както винаги е вие да станете професионалисти в мрежовият маркетинг, тъй  като е доказано, че нашият бизнес предоставя възможност за един по добър живот на обикновения човек, като нас самите.

Чао и до следващият път!


ВАШЕТО МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА

РАБОТИ С МЕН

Моята цел не е просто да те запиша в бизнеса, а да те доведа до реални резултати!