Директни продажби и мрежов маркетинг - на кое да наблегнем

Освен ако не сте част от някаква финансова пирамида, то вие трябва много добре да знаете, че директните продажби са неизменна част от мрежовият маркетинг.

В най общият случай млм се върти около това, много хора да продават продукт или услуга, като използват похвати взети от директните продажби.

Директните продажби

 

Това е техника на продажби, където самата продажба се извършва директно между представител на фирмата и клиента.

Обикновено тези продажби стават след предоставяне на каталог, лично тестване на продукти, презентация, предоставяне на безплатни продукти за тестване в къщи и други подходи.

При този модел ние печелим комисионни от нашите продажби, които в повечето случай са доста високи.

При различните фирми печалбите варират между 20 до 50%, което е доста добра печалба.

Лошото обаче идва тук, че за да създадеш един основен, а не допълнителен доход, то трябва да продаваш много.

Ако искаш да печелиш по 1250 лева, ако нашата печалба от продажби е 25%, за да спечелим 1250 лева, то ние трябва да имаме 5 хиляди лева оборот, който да сме създали лично ние, което в директните продажби не е лесна задача, тъй като има много други, които продават същият продукт, който и ние.

В повечето случай оборота на един представител или дистрибутор е около 500-800 лева на месец, където печалбата би била 125-200 лева на месец, което не е зле за допълнителен доход.

Другото кофти нещо при директните продажби, е че печелиш докато работиш, т.е. продаваш – печелиш, не продаваш – не печелиш.

Нещо като да си на работа, ходиш на работа – има заплата, не ходиш на работя – няма заплата.

Много от хората, които се включват в млм бизнеса остават на ниво, където само продават и продават.

След определен период от време, доста от тях не виждат смисъла да се занимават с това, именно защото не могат да реализират много печалба, тъй като не е никак лесно да поддържаш високи ежемесечни обороти.

Мрежовият маркетинг

 

За разлика от директните продажби, където печалбата бе доста висока, но идваше само от нашите продажби и ние имаме възможност да печелим само докато работим, то при млм всичко това е обърнато на обратно.

Какво означава това?!

При директните продажби нашите печалби бяха високи, между 25 и 50% в някой случай дори до 70%, докато при мрежовият маркетинг печалбите са между 3 и 25%.

Разликата е там, че при директните продажби печалбата се изчислява въз основа на нашият личен оборот, докато при млм се изчислява въз основа на оборота, изграден от цялата група хора от нашият екип. 

Мрежовите компании ни предоставят една уникална възможност. Те ни казват следното нещо. 

“Направи оборот от 100 000 лева и печели по “Х” лева на месец”

Сами разбирате, че 100 000 лева лични продажби са нещо непосилно за 99% от хората, затова млм компаниите ни позволяват да градим екипи от хора.

След като ние сме запознали даден човек с бизнеса, компанията ще прибавя техният оборот към нашият, всеки път когато те имат поръчка, било то за себе си или поръчка на краен клиент.

Т.е., вместо самите ние да продадем 1000 продукта по 100 лева, ние можем да имаме екип от 1000 човека, които да продадат продукти на стойност 100 лева и така нашият оборот отново да стане 100 000 лв.

Другото хубаво около екипа е, че нашият екип не представлява само хората, които лично ние сме поканили, а и хората които са поканени от други хора, които ние вече сме поканили.

Пример: ако ние лично сме поканили 10 човека, то тогава имаме 10 човека екип. Ако тези 10 поканят по още 10, тогава екипа ни става от 100 човека. ако тези 100 човека, поканят по още 5, то тогава екипа ни става 500 и т.н.

Най красивото нещо, което различава директните продажби от млм, е че при директните продажби работиш за да печелиш, а при млм има три етапа, през които преминава дохода ни.

Първият етап е “работиш много – печелиш малко”, вторият е “работиш много – печелиш добре” и трият е “работиш по малко – печелиш много”.

“Работиш много – печелиш малко” 

Това е етапа на стартиране в млм. Всеки минава през него. Това е етапа, когато ние градим своя екип. 

Ако някой ви каже, че изграждането на екип е лесно, не му вярвайте. Това е най трудният етап от развитието ви в мрежовият маркетинг. Относно изграждането на екип, очаквайте нова тема в най скоро време.

В този първи етап, нашата структура е малка, все още нямаме партньори, които да правят същото като нас и цялата работа трябва да я вършим ние. Обучаваме новите хора в екипа ни, помагаме им с поръчките и т.н.

За да преминете през този етап възможно най бързо, аз ви съветвам да свалите моят наръчник на млм предприемача. Линк за него ще намерите малко по на долу в статията. В наръчните ще намерите най важните стъпки, които трябва да следвате. Те ще повишат шанса ви за успех  и ще намалят риска от това да се откажете от мрежовият маркетинг прекалено бързо.

Вторият етап е “работиш много – печелиш добре”

В този етап имаме екип от хора и на нас ни се заплаща за работата на самите нас, както и от работата на целият ни екип.

Третият етап е “работиш по малко – печелиш много”

Вече сме достигнали до ниво, където имаме от 5 до 10 човека, които вършат същото нещо, което и ние, а именно да продаваме любимите ни продукти и да градим екип от хора.

Представете си, че имате 10 човека, амбицирани както като вас и всеки един е изградил екип от по 100 човека. Тези 10 човека отговарят за екипите си и вие дори няма да познавате тези стотици хора, които са под тях. Единственото нещо, което вие ще правите е да работите с тези 10 лидера, а не с целите им екипи.

В този етап вие имате доста по малко работа от преди, защото не се налага да работите със стотици хора, а само с вашият личен екип от лидери.

Да достигнеш до тук не е лесно

 

Тези три етапа аз обичам да ги асоциирам с бутането на автомобил по стръмен хълм.

През първият етап е много трудно, дори ти идва да се откажеш ( както правят повечето хора ) Представете си автомобил, които тежи 1000 кг. и е трудно да се бута по равен път, какво пък остава ако го бутате по стръмен хълм.

През вторият етап, ( ако все още не сте се отказали ) вече сте натрупали нужната сила да бутате автомобила и вече ви е мнооого по лесно, дори го правите с лекота. 

Третият етап представлява вашето изкачване на хълма и спускането на автомобила по нанадолнището.

За спускането на автомобила не се изисква почти никаква сила, а само умението да управлявате автомобила и да го държите в правият път.

Надявам се, че и този път ти научи нещо ново и аз успях да ти помогна по някакъв начин, защото моето желание, както винаги е вие да станете професионалисти в мрежовият маркетинг, тъй  като е доказано, че нашият бизнес предоставя възможност за един по добър живот на обикновения човек, като нас самите.

Чао и до следващият път!


ВАШЕТО МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА

РАБОТИ С МЕН

Моята цел не е просто да те запиша в бизнеса, а да те доведа до реални резултати!